Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Környező települések képes leírás - Vácrátót.tlap.hu
részletek »

Környező települések - Vácrátót.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vacratot.tlap.hu » Környező települések
Keresés
Találatok száma - 11 db
Csomád

Csomád

Csomád (szlovákul Čomad) egy község Pest megyében, a Dunakeszi járásban. Budapesttől Fóton át az Őrbottyán felé vezető úton érhető el.Részei: régi Csomád, Akácos Lakóliget, Napsugár utcai lakópark, Levente utcai lakópark

Csörög

Csörög

Csörög község Pest megyében, a Váci járásban található.A Település a Duna bal partján, Váctól 4 km-re keletre a Gödöllő felé vezető út mentén található.Földrajzilag a Keleti-Cserhátból sugárirányban induló, kelet-nyugati irányú kőzet- folyamok alkotta hegyoldaltól a Hartyán-patak által bezárt területen helyezkedik el.

Erdőkertes

Erdőkertes

A község Budapesttől Észak-keletre, Gödöllő és Vác között Veresegyház közvetlen északi szomszédságában fekszik. Elérhető az M3-as sztráda gödöllői leágazásától Veresegyház-Vác irányába, valamint a villamosított Budapest- Veresegyház-Vác vasútvonalon és az Újpesti Városkapu metróállomástól rendszeres autóbusz közlekedéssel Fót- Veresegyház-Galgamácsa irányú közúton. A településünkön Észak- Nyugat, Dél- Kelet irányban áthúzódó Gödöllő dombság legmagasabb pontja a 274,6 m magas Géza-hegy. A dombvonulat egyben a Duna-Tisza vízválasztó vonala. A dombság legmagasabb pontjához a 344 m magas Margita-kilátóhoz a községből jelzett turistaút vezet. A település területe geológiailag igen eltérő képet mutat. A felszínt zömében változatos vastagságú homokréteg borítja, amely alatt rendkívüli mértékben összetöredezett és egymásra torlódott kőzeteket helyezkednek el. Mélyfúrások igazolják a vulkáni kőzet maradványokat, és a Pannon- tenger valamint az Ős-Duna felszín alatti hordalékait. Különös gondot jelent a település Délnyugati részén egymást keresztező vízzáró agyagréteg, amely meggátolja a felgyülemlő csapadékvíz lefolyását és ezzel súlyos belvízi problémákat okoz az itt lakóknak.

Göd

Göd

Göd Budapesttől északra, a 2. sz. főút mellett helyezkedik el, a Duna bal partján, Budapest és Vác között, a fővárostól mintegy 20 km-re. Megközelíthető: Budapestről a 2. sz. főúton Dunakeszin keresztül, és a közelmúltban épült új M2 jelű autóúton, valamint a Budapest-Szob villamosított nemzetközi vasútvonalon, Alsógöd, Göd és Felsőgöd MÁV állomásokon. Dunai vízi úton a Szigetmonostort és Gödöt összekötő réven. A városon keresztül halad a Budapestet a Duna-kanyarral összekötő kerékpárút. A település szerkezetére jellemző, hogy észak-déli irányban kettészeli a 2. sz. főút, valamint a Budapest - Vác vasútvonal, a többi, településszerkezetet is meghatározó útja a 2. sz. úttól indul ki keleti irányban. A település belterülete a nyugati, Duna melletti sávban helyezkedik el. A belterület két fő részből áll: Felsőgöd és Alsógöd területéből. A településrészek eltérő jellege a földrajzi adottságokon túlmenően a parcellázások különböző megoldásából ered. Önálló településrészként megemlítendő még a mintegy 300 lakosú Bócsa, falusias beépítésével, lovassportjával, s a közelében lévő SAMSUNG SDI képcsőgyárral Göd közigazgatási területe 2223 hektár, ebből 855 hektár a belterület.

Kisnémedi

Kisnémedi

Kisnémedi Pest megye észak-keleti részén, a Alföldbe beékelődő Nyugati-Cserhát délkeleti nyúlványa (Cserhátalja) déli részén lévő kis medencében, a Némedi-patak partján fekszik. A lesüllyedt középkori mészkőrögöt mindenhol harmadkori anyagos és homokos üledék fedi, s a patakvölgyben láthatók a külső erők hatására feltáruló löszfalak. Eredeti ligetes tölgyes növényzetet felváltották az emberi tevékenység során létrejövő szántók és kertek gazdasági növényei és a telepített akác. A község területén feltárt legrégibb régészeti lelet az őskorból való cseréptöredék, de találhatók bronzkori és késő bronzkori leleteket is. A népvándorlás korától a XIV. századig terjedően vannak tárgyi emlékek, melyek már a folyamatos megtelepedést bizonyítják. A település neve, maga a Némedi név a korai oklevelekben különböző alakokban fordul elő először 1065 körül a százdi apátság alapító levelében Nywyg, majd 1268-ban Neueg, 1334-ben Niveg, később Nemegy, Nemed alakban.

Őrbottyán

Őrbottyán

Őrbottyán város Pest megyében a Váci járásban.Pest megyében a budapesti agglomeráció külső övezetében, a fővárostól mintegy 30 km-re, északkeletre, a Nyugati Cserháthoz tartozó Gödöllői-dombság vonulatában helyezkedik el.

Sződ

Sződ

Sződ község Pest megyében, a Váci járásban. Sződ község Budapesttől északra, 30 km-re a Gödöllői-dombság peremén és a Duna régi árterén fekszik.Sződ a magyarok betelepülésével jött létre.Sződ mellett fekvő települések: Göd, Leányfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor, Sződliget, Tahitótfalu, Vác, Vácduka, Váchartyán, Vácrátót.

Vác

Vác

Vác egy város Pest megyében, a Duna bal partján; a Váci járás székhelye. A Dunakanyar központjaként ismert település Pest megye ötödik legnagyobb lélekszámmal rendelkező városa.A történelmi Magyarországon a Felvidék határának számító város a Dunakanyarban fekszik, a Duna folyam bal partján, a Naszály lábánál.

Vácduka

Vácduka

Vácduka község Pest megyében, a Váci járásban.Pest megyében, az Alföld egyik öblözetének tekinthető Veresegyházi medencében fekszik, Váctól 7 km-re délkeletre.Vácduka mellett fekvő települések: Göd, Kisnémedi, Kosd, Penc, Rád, Sződ, Sződliget, Vác, Váchartyán, Vácrátót

Hirdetés
Váchartyán

Váchartyán

Váchartyán község Pest megyében, a Váci járásban.A község Budapesttől 30 km-re észak-északkeleti irányban fekszik. Északról a Cserhát dombjai védik a települést a zord északi széltől, délre kinyílik a láthatár, és jó időben szabad szemmel megszámlálhatóak Leányfalu, Szentendre és a Budai hegyek házai.

Veresegyház

Veresegyház

Köszöntöm azokat a virtuális látogatókat akik turistaként, a szabadidő hasznos eltöltésének színhelyeként tekintenek városunkra. Hasznos információkat igyekszünk szolgáltatni kulturális, közéleti, sport programjainkról, szállás és étkezési lehetőségeinkről, mindarról ami egy igazi pihenőnapot felejthetetlenné tehet. Vállalkozók részére készített fejezetünk Önt, az Önök cégét invitálja városunkba, hogy európai körülmények között, Magyarország központi régiójában egy vállalkozásbarát környezetben találja meg gazdasági számítását. Helyi vállalkozóink ezen az oldalon jelenhetnek meg, hogy mind több lehetőségük legyen bemutatkozásra, kapcsolatteremtésre. Az érdeklődők mellett külön szeretettel köszöntöm városunk lakóit, akiknek reményeim szerint segítséget nyújt a megújuló honlap információival és új struktúrájával. Fontos, hogy együttesen alakítsuk ki, töltsük meg tartalommal fejezeteit, észrevételeikkel járuljanak hozzá egy városunkhoz méltó hivatalos honlap kialakításához.

Tuti menü